Zsíros, csillogó bőr és megoldások

Sokszor látok olyan kérdést tőletek, hogy mattító krémeket, termékeket kerestek a zsíros bőr megoldásaként. De úgy érzem nem igazán látjátok sokszor a probléma igazi okát és inkább csak elfedni szeretnétek a problémát, melyel egyébként meg lehet küzdeni és igen is sikeresen, de nem a mattításban látom a megoldást és ez saját tapasztalat.

Pár évvel ez előtt én is ezzel küzdöttem, állandóan úgy éreztem egy zsíros réteg van a bőrömön, ami a nap elteltével csak rosszabbodott és haza érve egyből mostam az arcom, mert akkora már annyira elviselhetetlen volt, és sokszor kényszerültem napközben is orvosolni a problémát a zsírréteg eltávolításával.

Mostanra teljesen megváltozott a bőröm és már nem küzdök ezzel a problémával, pedig higgyétek el nekem is kilátástalannak tűnt a helyzet.

Kezdjük az elejéről. Miről is van szó, egy olyan bőrtípusról, melyre a fényes, vastagabb, sokszor tágabb pórusok jellemzőek és melyek ez által hajlamosak a mitesszerek és pattanások kialakulására. A legfontosabb megérteni, hogy a túlzott zsírosodást a bőr egyensúlyának felborulása okozza és sajnos a mattító termékek legfőbb tulajdonsága, hogy kiszárítják a bőrt, így hosszú távon ahhoz vezetnek, hogy a bőr csak még zsírosabb lesz. Tehát van a zsírosodásra hajlamos bőr, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy zsírosnak is kell lennie. A jó hír viszont, hogy ez a bőr típus lassabban mutatja az öregedés jeleit, tovább megtartja a rugalmasságát.

Mi a megoldás: az egyensúly helyre hozása méghozzá azzal, hogy megfelelően hidratáljuk a bőrt és nem pedig szárítjuk, a zsíros bőr nem egyenlő a nem vízhiányos bőrrel, sőt sokszor ez a probléma oka. Van különbség a száraz és a vízhiányos bőr között, míg az utóbbinak a testesebb olajosabb krémek megoldást nyújtanak, addig a vízhiányos bőrt úgy kell hidratálni, hogy utána ne maradjon olajos réteg, amivel tovább rontunk a helyzeten. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy sajnos sok zsíros bőrre készült krém, főleg itt Európában alkoholt is tartalmaz és szárít, így felkenés után persze jobbnak tűnik a helyzet, de utána sokkal jobban fog zsírosodni a bőr, mert kompenzál.

Olyan krémeket és szérumokat kell használni, amik jól hidratálnak, gyorsan beszívódnak és mélyről képesek a vízhiányt megszüntetni. Itt azért megemlíteném a megfelelő folyadék mennyiség fogyasztását is nap, mint nap. Pár gondolat pontokba szedve:

  1. Mindenki felejtse el a szappanos lemosókat, csak arra jók, hogy eltávolítsák a bőr természetes védőrétegét és ezáltal még nagyobb mértékű zsírosodásra sarkalják a bőrt. Csak is kíméletes arclemosót szabad használni, ami után az ember nem azt érzi, hogy leszárad a bőrre, amíg rá nem ken valamilyen krémet.
  2. Könnyed állagú krémek használata, melyek nem hagynak zsíros bőr éreztet és a megfelelő hatóanyagok használat, ilyen a már sokszor említett hyaluron és collagen, de sok jó hidratáló van, a lényeg ne legyen olajos összetevő benne, inkább vizesebb állagú legyen, mint krémes. És főként este nem kell vele spórolni, addig kend, amíg nem érzed, hogy jól hidratálva van a bőröd, éjszaka beszívódik és napközben meg fogja hálálni a bőröd.
  3. Kémiai hámlasztó használata, zsíros bőrre főként a BHA típusút ajánlanám.
  4. Koreai termékeknél nyugodtan használjátok a zsíros bőrre való termékeket, mert ott tisztában vannak vele, ez mit jelent és mi az ami segítség tényleg a bőrödnek.
  5. Kerüljétek a szárító főként alkohol tartalmú termékeket.
  6. Éjszakára lehet több szérum, krém, hogy hidratálj és reggel elég kevesebb rutin is, két három termék bőven elég.
  7. Könnyed szérumok használata, melyek képesek úgy hidratálni, hogy nem zsírosítanak.
  8. Amit még tudok ajánlani az a színtelen púder, melyet a smink fölé kell felrakni, eddig kettőt használtam és mindkettő szerintem nagyon jó: innisfree no sebum mineral powder,valamint a Etude House zero sebum drying powder

Végezetül pár termék amit teljes szívvel tudok ajánlani nektek:

Arclemosók:

Nutribiotic skin cleanser

Hadalobo gokujyn hualuronic acid cleansing foam

Innisfree Blueberry rebalancing 5.5 cleanser teszt

A’pieu Enzyeme powder wash (tesztet írok később róla)

Hámlasztás:

Én csak egyet használok évek óta, amit egyszerűen nem akarok leváltani, mert must have és mellette nem érzem szükségét más hámlasztóknak:

Cosrx BHA blackhead power liquid

Szérumok:

Elizavecca hyaluronic acid serum teszt

Innsifree the green tea seed serum teszt

Cosrx advanced snail 96 mucin power essence

Krémek:

Mizon Hyaluronic ultra subon cream

A’PIEU ph balancing 18 fresh cream teszt

Tonikok:

Benton Aloe-BHA toner

A’PIEU 18 first toner (tesztet írok később róla)

Fényvédő:

Etude House UV double cut fresh sun gel SPF50+/PA++++ teszt

Ha tetszett és szeretnél értesülni az új bejegyzésekről kérlek kövess facebook oldalamon vagy instagramon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.