Arcápolás okosan

Én egészen a húszas éveim végéig nem nagyon törődtem az arcom ápolásával, amit utólag nagyon sajnálok. Így történhetett meg az, hogy egy idő után nagyon zsíros és pattanásos lett a bőröm, ami azért érdekes mert ilyen még kamaszkoromban sem volt. Kénytelen voltam elkezdeni kutakodni, tanulni, próbálgatni termékeket, hogy megtaláljam a megoldást. Ugyan évekbe tellett, de most már elmondhatom, hogy újra szép az arcbőröm, nagyon ritkán van rajta pattanás és a zsírosodás is megszűnt.
Van egy két dolog amire rájöttem közben, amit szeretnék veletek megosztani, hátha nektek is segítséget nyújt:
 
1. Ha az arcbőr zsíros még nem szabad szárítani, még a pattanásokat sem, mert nem megoldás hosszú távon és csak roncsolja a bőrt, így azt tanácsolom kerülj mindent amiben alkohol van függetlenül a bőrtípusodtól. Ugyan is a zsíros bőr inkább kompenzáció és gyakran társul vízhiánnyal, ami nem egyenlő a száraz arcbőrrel. Viszont mindkettőre igaz, hogy táplálni kell, csak nem mindegy milyen termékkel tesszük ezt. Zsíros bőrre érdemes olyan termékeket használni, ami nehéz olajoktól mentes, könnyed állagú, könnyen beszívódik.
 
2. Külön törölköző használata! Ezt nagyon fontosnak tartom, mert a kéztörlésre használt törölköző könnyen tele lehet baktériummal, ami a kézfejen nem okoz gondot, de arcmosás után az arcbőrre törölve könnyen pattanásokat, gyulladásokat okozhat. Fontos, hogy 100% pamut legyen, nem kell nagynak lennie, nekem van pár egészen pici törölközőm, azokat használom erre, és pár naponta cserélem őket.
 
3. TILOS a nyomkodás!! Ezt nekem is nehéz volt sokszor megállni, de tényleg nagyon fontos betartani, főleg ha piros, gyulladt a pattanás. Ha már kifehéredett, és inkább már a bőrfelszínen van én akkor szoktam gyengéden letörölni tiszta törölközővel, ha így nem jön le, akkor nem szabad máshogy bántani. Ha nyomkodod, akkor lesz a kicsiből sokkal nagyobb probléma.
 
4. Keressünk olyan arclemosót ami szappanmentes, kíméletes és nem szárít. Én előszeretettel használom a krémmánia oldalt, mert nagyon egyszerűen lehet rajta keresni, nem kell zseninek lenni, hogy lássuk nagyjából milyen összetevői vannak az adott terméknek és rengeteg hasznos véleményt is olvashatunk róla.
 
5. Többlépcsős, más néven koreai arcápolási rutint ajánlom mindenkinek. Az alaptétel az, hogy nem kell egy olyan terméket használni, ami mindenre jó, mert ezek általában nem is tudják beváltani amit ígérnek. Inkább több olyan terméket érdemes használni, amikben olyan összetevők vannak, amik jót tesznek a bőrünknek. Ezért szeretem a koreai termékeket, mert ők nem akarnak mindenfélét egy krémbe besuvasztani, hanem vesznek egy jó összetevőt például a hyaluron savat, raknak hozzá még pár szintné jó dolgot és kész is egy egyszerű, de jó termék.
 
6. Fizikai hámlasztás helyett kémiai hámlasztás! A fizikai hámlasztást nem ajánlom, mert könnyen okozhat sérülést a bőr felületén. és nem is nyújt teljes megoldást az elhalt hámsejtek eltávolítására, mert csak a bőr legfelső rétegét tisztítják meg. Míg a fizikai hámlasztás során a bőr belülről újul meg, sokkal kíméletesebb és gyengédebb módon, még is hatékonyan. Több fajta hámlasztó létezik: AHA, BHA és PHA.
 
7. Ha használsz sminkecseteket, nagyon fontos, hogy legalább hetente mosd meg őket, mert a rajtuk megtelepedő baktériumok is okozhatnak pattanásokat. Én langyos vízeben, kevés samponnal szoktam őket lemosni, egy erre a célra kitalált ecsetmosóval (ebayen olcsón lehet hozzá jutni), még egyszer átöblítem tiszta vízzel és hagyom a levegőn megszáradni őket. De számos más módszer is van, amivel tisztán lehet őket tartani.
 
Nagyjából ezek a dolgok azok amiket fontosnak tartok az arcápolásban és hiszem, hogy betartásuk nagyban hozzájárul az egészséges arcbőrhöz.
Ha tetszett és szeretnél értesülni az új bejegyzésekről kérlek kövess facebook oldalamon vagy instagramon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.