Etude House UV double cut fresh sun gel SPF50+/PA++++ és a fényvédelem

Most egy fényvédőről hoztam nektek tesztet, amivel meg vagyok elégedve és ezért idén nyáron nem is tervezem, hogy fogok még másikat venni. Bár még lehet rákényszerülök, tekintve, hogy a lányom előszeretettel nyom ki bármilyen krémet ami a keze ügyébe kerül és kb. másodpercek alatt tiszta krém minden.  De mivel nyár van és ez egy fontos téma ezért gondoltam írok pár szót általánosságban is a fényvédelemről, főként az arcápolás témában.

Kétféle fényvédőt különböztetünk meg.

  1. kémiai fényvédő: a nevéből is adódóan ezek a bőrbe beszívódva kémiai reakciót indítanak el, mely hatására a bőrben egy védő mechanizmus indul el, ezért 20 perc mire hatni kezd.
  2. fizikai fényvédő: ezek ásványi összetevőkből állnak, ilyen a cink-oxid is például, ezek nem szívódnak fel, hanem visszaverik a nap sugarait.

Nem nehéz kitalálni, hogy a fizikai fényvédő biztonságosabb, tekintve, hogy nem szívódik fel, viszont hátránya, hogy gyakran hagy fehér filmréteget a bőrön. Talán úgy foglalhatnám össze, hogy a mindennapi arcápolásban, főleg a zsíros bőrnek inkább a kíméletes kémiai fényvédők alkalmasak, míg mondjuk nyaralás alatt, a strandon például érdemes fizikai fényvédőt használni.

Nézzük az SPF (Sun Protector Factor) számot, mely azt adja meg mennyire véd minket a termék a káros napsugarak ellen. Ami ellen védelmet kell nyújtania az az UVB és UVA sugárzás. Az 50 faktor számú fényvédő az UVB sugarak 98%-át szűri ki. Viszont még mindig ott van az UVA sugárzás, mely bár azonnali leégést, hatást nem fejt ki, viszont nagyban felel a gyorsabb bőröregedésért és a bőrrák kialakulásáért. A PA és az utána következő pluszok száma határozza meg, hogy a termék mennyire véd az UVA sugárzás ellen. Más néven PPD (Persistent Pigment Darkening) értéknek hívjuk, melynél a 10-es érték felett mondjuk azt, hogy már jó védelmet nyújt, ez konkrétan azt jelenti, hogy az UVA sugarak 90%-át szűri ki.

A pluszok magyarázata pedig:

PPD = 2-4, PA = PA+
PPD = 4-8, PA = PA++
PPD = 8-16, PA = PA+++
PPD = 16 vagy magasabb, PA = PA++++

Én egy kémiai fényvédőt választottam, mert szerettem volna minden nap használni smink alá és mivel zsíros bőröm van, így ez a fajta fényvédő az amit szeretek használni, könnyen beszívódik és smink alapnak is kiváló.

Ezzel a termékkel kifejezetten meg vagyok elégedve, de nem a legkíméletesebb fényvédő közé tartozik szerintem, érzékeny, száraz bőrre nem ajánlom, de nekem nagyon bevált. Egyébként sok bőrnyugtató, hidratáló összetevőt is tartalmaz (már feltöltöttem a krémet a krémmánia oldalra, de idő kell, míg jóváhagyják, ha megtörtént, akkor belinkelem ide, hogy ti is láthassátok az összetevőit). Reggel igyekszem minél kevesebb krémet felvinni, hogy ne tömje el a pórusaimat és ne legyen zsíros hatású a bőröm, így a könnyed állagú A’pieu krémem után már csak ezt használom és már mehet is egy nagyon kevés alapozó, vagy ebben a nagy melegben még sokszor azt sem rakok fel és így délutánra sem fénylik az arcom, vagy nem érzem azt, hogy folyik a trutyi az arcomról, ha megizzadok például.

Ebay link:

Etude House UV Double Cut Fresh Sun Gel – 50ml SPF50+ PA++++

Ha tetszett és szeretnél értesülni az új bejegyzésekről kérlek kövess facebook oldalamon vagy instagramon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.