Miért mosható betétek?

Sajnos azt tapasztaltam, hogy a kehellyel egyetemben ez egy elég kényes téma, éppen ezért szeretnék teljesen őszintén beszélni a témáról. Nagyon furcsa volt nekem azt tapasztalni, hogy nagyon sokan úgy gondolják, hogy a moshatózás, akár a pelusoknak a mosása, akár a betéteké, visszalépésnek számít, hiszen nagyanyáink idejében kellett ezt még csinálni, ráadásul nem is annyira higiénikus, mint a boltban vásárolt betétek, tamponok.

Kezdeném azzal, hogy sajnos, bár még nagyanyáink korában talán elhittük, hogy az amit a boltban lehet kapni biztosan nem károsítja az egészségünket, ma már ezért tudjuk, hogy nem egészen így van. Természetesen jogilag próbálnak minket, fogyasztókat védeni, de a fő probléma az, hogy a mai fogyasztói társadalomban nagyon sok olyan alapanyag van amit nem olyan régóta használnak, összvissz pár tized éve és így egyszerűen nem áll elég tapasztalat, kutatási anyag rendelkezésre, hogy bizonyos anyagokról 100%-ig meg lehessen állapítani, hogy nem káros.

Nézzük akkor specifikusan a betétekre, tamponokra a dolgot. A gyártók nem tüntetik fel miből is készülnek ezek pontosan és hogy milyen anyagokat használnak fel a gyártása során. Konkrétan nem lehet tudni, nincs rajta a csomagoláson és a gyártók oldalán sem. Erről nagyon sokáig nem beszélt senki, én sem gondoltam bele igazából soha, hogy pontosan mi is az amit a testembe helyezek minden hónapban. Ma már tudjuk, hogy klórral fehérítik a tampon anyagát például, vannak illatos tamponok is, amik nagyobb veszély forrást jelentenek. Lassan mindenki tisztában lesz vele, hogy a tampon TSS azaz toxikus sokk szindrómát is okozhat, mely komoly tüneteket okoz. Azt is tudjuk, hogy a tampon felszívja a hüvely természetes nedvességét is, ezáltal megnöveli a fertőzés veszélyt. A betétek műszálas anyaga, pedig nem biztosít elegendő szellőzést, valamint a zselés anyag ami bennük van, szintén növeli a fertőzés kockázatát.

A saját egészségünk mellett ott a környezet szennyező hatása, melyre ma már egyre több ország felfigyelt és próbálnak rá megoldást találni hosszútávon, mert ez globális probléma a világban. Kiszámolták már, hogy egy nő átlagosan 11 000 tampont használ el élete során, melynek a lebomlási ideje 500 év, hasonlóan a betétekhez és az eldobható pelenkához. Ebbe belegondolva, ha csak a saját magam által megtermelt szemetet képzelem magam elé, elég hatalmas az a képzeletbeli kupac. Van viszont egy tök jó dolog, ez pedig a technológia, ami manapság lehetővé teszi, hogy ne keljen úgy mosnunk, mint nagyanyáink idejében. Így azért úgy gondolom, nem visszafele haladunk, ha váltunk moshatóra, hanem pont ellenkezőleg, minden egyes nap ráfordítok egy kis időt arra, hogy majd a gyerekem és annak a gyere és azok gyereki majd élhető bolygón nőjenek fel. Ez tudom elég nyálasan hangzik, de sajnos ez az igazság, eláraszt minket a szemét és persze nem akarunk tudomást venni róla, én sem vettem sokáig, igen is változtatni kell hosszú távon. Mi is változunk kicsit, a gyerekeink is és akkor majd talán nem szemetek között kell úszkálni a tengerben vagy sétálni az erdőben. Igen, ez plusz munkával jár, és igen több áramot fogyaszt valamennyivel az ha több mindent mosunk, több vizet is fogyaszt így egy háztartás. De rakjuk mérlegre a 11 000 tamponnal, rengeteg pelenkával, betétekkel és szerintem egyértelmű merre billenne a mérleg.

Tehát a mosható betétek:

Nem tudom ki hogy van vele, de anno engem a mosható pelus is nagy részben a minták miatt is tetszett meg, és őszintén most is imádom ezt a mosható betétekben is. Mint mikor megveszek egy ruhát, itt is vadászom a szebbnél szebb betéteket, hogy a gyűjteményem darabjai legyenek. Nyilván való előnye, hogy pamutból, sokszor bio pamutból készülnek, nagyjából olyan, mintha nem is hordanánk tisztasági vagy más betétet, azért még is ott van és biztonságot, higiéniát nyújt. Nagyon kényelmesek és ahogy a fotókon is látszik meglepően vékonyak. Most nyáron kifejezetten kellemes viselet, mert jobban szellőzik, a pamut miatt. Én mindig beáztatom őket és utána mosom ki. De csak tisztaságit használok, szóval menstruációnál nincs tapasztalatom. Viszont megint megemlíteném ebben a témában a kedvenc facebook csoportomat, mert ott sok hasznos infót lehet olvasni és a betétek beszerzési helyeiről is tudtok tájékozódni.

Nekem jelenleg három fajtám van:

Timo desing:

Nagyon vékony, vízzáró réteggel, viszont van egy kis betét része, így akár pecsételős vérzésnél is használható, viszont nekem néha a hátulja csúszkál, valószínű kipróbálom majd a tanga fazont is.

Emilla:

Szintén nagyon vékony, vízzáró réteggel, nincs betét rész, szóval ez tényleg csak tisztasági betétként a legjobb, viszont ez a legkisebb méret amit lehet kapni, így sok lehetőség van megtalálni a legjobbat. Kicsit jobban körbeöleli az alsóneműt, így kevésbé csúszik nekem.

3ME:

Szintén nagyon jó minőség és a három közül a legjobb árban van, méretre a kettő között van a sima tisztasági betét, persze több fajta méret közül lehet minden készítőnél választani, én most elsősorban a sima legkisebb tisztasági betétről beszélek. Egyik előnye, hogy a műanyag patent jobban bejön, mert a fémek közül, feltételezem a mosás miatt az egyik sérült.

Érdekes cikkek a témában:

The Ecological Impact of Feminine Hygiene Products

Chem Fatale Report

Ha tetszett és szeretnél értesülni az új bejegyzésekről kérlek kövess facebookoldalamon vagy instagramon.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.