Intimkehely imádat!

Nem is tudom, hogy botlottam bele az intimkehely témába, talán valami csoportban lehetett róla szó, de örülök, hogy így alakult, mert ez egy hatalmas találmány! Amit tudni kell róla, hogy ez egy tölcsér alakú, általában orvosi szilikonból készült eszköz, melyet menstruációkor kell felhelyezni a hüvelybe, ahol vákuumot képezve, mintegy kehelyként felfogja a vérzést, így alkalmas a tamponok és betétek kiváltására.
 
Mi olyan jó benne:
1. Egyszeri befektetés és elég csak egy darab belőle, mely akár tíz évig is bírja (a TPE anyagú kelyhek 3-5 évet bírnak), nincs más dolgunk, mint tisztítani, két menstruáció között kifertőtleníteni.
2. Nem úgy működik, mint a tampon, nem magába szívja a nedvességet, hanem egyszerűen csak felfogja, így nem szárítja ki a hüvelyt.
3. Itt nincs olyan szabály, hogy maximum 6 óránként cserélni kell, mivel a vákuumon belül nem éri levegő a felfogott vért, így az nem alvad meg, nem érintkezik a külvilággal, nem lép fel olyan fertőzés veszély, mint a tampon esetében. Ezért vérzéstől és kehely kapacitástól függően 8 vagy több órát is fent maradhat. Ez azt jelenti például az én esetembe, hogy reggel indulás előtt felrakom és már csak otthon kell vele legközelebb foglalkozni, ami nagy könnyebbség.
4. Maga a kehely nincs vegyszerrel kezelve, mint a tampon és a betét, így egészségesebb alternatíva.
5. Ha kicsit belegondolunk, hogy mennyi tampont és betétet hagyunk hátra életünk során, akkor egész jó környezetkímélő alternatíva a kehely.
6. Sok nő tapasztalja használata során, hogy enyhülnek a menstruációs görcsei és mérséklődik a vérzése.
7. Vízben használva pedig megakadályozza a víz hüvelybe jutását.
8. Az orvosi szilikonon nem tapadnak meg a baktériumok, kisebb a fertőzés kockázata, ha betartjuk az ajánlott higiéniai szabályokat, például, hogy mindig tiszta kézzel fogjuk meg a kelyhet.
9. Imádom, hogy nem fityeg az a bizonyos madzag közép tájt (ugye nem csak az én félelmem, az hogy nyáron, rövid naciban vagy fürdőruciban kilátszik? Nem beszélve az igazgatásáról a mellékhelységet látogatva.)
 
Hátrányok:
1. Meg kell tanulni a használatát, és ki kell tapasztalni melyik a jó kehely, érdemes választás előtt olvasgatni, tájékozódni.
2. Ha nem jól helyezzük fel, akkor szivárog, kell egy kis rutin a biztonságos használathoz.
3. Keményebb kehely fajták viszont erősíthetik a menstruációs görcsöket, de olyankor érdemes puhább fajtára váltani.
 
Valamint:
1. Nem, nem érzem, hogy fent van.
2. Igen, elég nagy, de ez ne ijesszen el senkit.
3. A kivétel is egyszerű, ha az ember szerezz egy kis rutint, pikk-pakk megvan az egész művelet pár perc alatt.
 
Abba nem mennék most bele, hogy hogyan érdemes intimkelyhet választani és milyen fajták kaphatók a piacon, mert van erre egy nagyon jó kis csoport a facebookon, én is onnan tájékozódtam. Kérdéseket is fel tudsz tenni, ha bizonytalan vagy és használtan is tudsz kelyhet vásárolni (elsőre nekem is fura volt, hogy ilyen dolgot használtan vásároljak, de belegondolva abba, hogy kifertőtlenítem és tulajdonképpen ennél környezettudatosabb nem is lehetnék, arra gondoltam miért is ne!), én is használtan vettem végül az eperke merulámat.
Én nagyon merem ajánlani, mert nekem abszolút bevált ez a kis cukiság, de tényleg. Persze minden új dologhoz kell egy kis bátorság, hogy az ember ki merje próbálni, de szerintem ez megéri a fáradtságot!
Ha tetszett és szeretnél értesülni az új bejegyzésekről kérlek kövess facebookoldalamon vagy instagramon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.