Házi tisztítószerek 1. rész

Régóta gondolkoztam már rajta, hogy vajon a megvásárolt tisztítószereimre tényleg szükségem van-e? Tényleg meg kell külön vásárolni a fürdőszobába, konyhába való takarítószereket, amik büdösek, roncsolhatják a berendezést, károsítják az egészségem? Tulajdonképpen egyik sem tudott még csodát tenni, vagy nem tudtak még egyedül kitakarítani, meg kellett nekem is dolgoznom, hogy tisztaság legyen. Egy ideje már nem is vásároltam mindent, például bútorápolót vagy külön felmosószert, de csak megért bennem az a gondolat is, hogy végleg leszámoljak velük és más környezetbarátabb (ez alatt magamat és a családomat is értem, hiszen mi is érintkezünk a tisztítószerekkel) megoldást keressek. Nem nehéz kitalálni, hogy a régi jó bevált módszerek még ma is alkalmasak ellátni a tisztítószerek feladatát, ilyen a szódabikarbóna, citromsav, ecet, házi szappan. Egyre többen vannak akik ezeket a megoldásokat használják, és én izgatottan fogtam hozzá átformálni a takarítási szokásaimat, remélve, hogy így majd ugyanolyan tiszta lesz minden, csak sokkal egyszerűbben.
 
Összeállítottam magamnak egy bevásárló listát, mire is van szükségem a házi tisztítószereimhez. Úgy próbáltam a recepteket összeválogatni, hogy mi az ami már van otthon, hogy minél kevesebb alapanyagot keljen beszerezni. Nagy segítségemre volt Zsebibogyó videói youtube-ról, valamint a lukrécia kencéi oldal, ahol sok recept megtalálható:
 
-citromsav (vízkőoldó és ez az egyik legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag)
-szódabikarbóna (tisztít, fertőtlenít, szagtalanít, szintén veszélytelen)
-ecet (fertőtlenít, vízkőoldó)
-reszelt házi szappan (én készítek szappanokat is saját felhasználásra, így volt otthon egy-kettő kevésbé jól sikerült, takarításra tökéletes, de bioboltban is lehet vásárolni, vagy közvetlen készítőnél)
-illóolajok illatosításra és teafa fertőtlenítésre (levendula és kubeba volt otthonon)
-szórófejes palackok (ha van otthon kiürült az is bőven megteszi, nekem sajnos nem volt, viszont a Pepco-ból 230 Ft-ért vettem darabját, bár tudom, hogy az üveg lett volna az igazi, de én amilyen béna vagyok biztos, hogy eltöröm takarítás közben).
-alkohol (volt otthon még Enikő köldökére való üvegcse, azt használtam fel)
A következőket készítettem el:
 
Vízkőoldó spray:
 • spriccelő
 • 4-5 dl víz
 • két evőkanál citromsav
 • illóolaj
Antibakteriális spray, egyben ablaktisztító is:
 • spriccelő
 • 200 ml ecet
 • 100 ml desztillált víz
 • 50 ml alkohol
 • 30 csepp teafa olaj
 • pár csepp kubeba illóolaj
Felmosószer (5 liter meleg vízhez)
 • egy evőkanál reszelt szappan
 • egy evőkanál szódabikarbóna
Szappanos általános tisztítószer:
 • spriccelő
 • egy evőkanál reszelt szappan
 • 500 ml víz
WC tisztító:
 • citromsav
 • szódabikarbóna
Az antibakteriális spray lett a kedvencem, de komolyan, imádom, még az illatát is, nagyjából folyton ezt használom: a törlőrongy és szivacs fertőtlenítésére a konyhában, az üvegfelületekhez, bármint fertőtleníteni, a wc környékét is ezzel fújom be és utána törlöm át. Annyira jó a tudat, hogy olyasmit fújkálok ami nem ártalmas ránk, mégis hatásos. A citromsav pedig tökéletes vízkőoldó, nem is értem miért nem használtam eddig, az ára is annyira baráti. Ha súrolni szeretnék, akkor szilárd citromsavval beszórom például a kádat és nekiesek szivaccsal. Annyira jó érzés ezekkel takarítani, mert valahogy, nem is tudom, tisztább, egészségesebb érzés, az embernek nem maradnak meg a takarítószerek maradványai az orrában. WC tisztítóra voltam a legjobban kíváncsi, hogy vajon hogy tudom a perem alatt is kitisztítani, de úgy oldottam meg, hogy szórtam a wc-kefére és úgy sikáltam át, meglepő de hatásos volt, persze nem lett új, de nem tisztít rosszabbul, mint az eddig használt tisztítószereim.
Egyébként egy kis költségvetés:
ecet volt itthon, egyébként 150 Ft egy liter
Szórófejes palackok Pepco 690 Ft
Alkohol az ami sajnos gyógyszertárakban drága a tisztasága miatt, vény nélkül 1250 Ft fél deci, de lehet helyette vodkát is használni, úgy kb 500 Ft jön ki deciliterenként, így 50 ml durván 300 Ft
A szappannál arra érdemes figyelni, hogy természetes összetevőkből legyen, lehetőleg házi, de vehetsz folyékony fekete szappant is, amit Zsófi ajánl a youtube csatornáján. Nagyjából 500 Ft-ért már lehet venni és lereszelni.
Illóolajok pedig 500-1000 Ft között mozognak.
Tehát: Nekem: 2 788 Ft volt a költségem, ami egy jó darabig elég lesz, hónapokig, kivéve a fertőtlenítő spray, mert az gyorsabban fogy, így ott még számolnom kell egy kb 650 Ft-os költésggel. Kb. ez 3 hónapra biztos elég: így 1 146 Ft/hó költségem van tisztítószerekre.
Ha semmi nincs otthon: 4 938 Ft (2 dl vodkával számolva), ez 1646 Ft/hó költség
Aboszolút megéri még anyagilag is.
Ez lett az első projektem, második részben szeretnék mosógél, öblítőt, folyékony szappant és mosószert készíteni, de mivel még ebből van otthon bőven, előbb megvárom míg elfogynak.
Ha tetszett és szeretnél értesülni az új bejegyzésekről kérlek kövess facebookoldalamon vagy instagramon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.